Uważamy, że najlepsze placuszki wychodzą według przepisu z kwestii smaku, który zamieszczamy poniżej:
Składniki (na około 15 placuszków):
• 2 średnie ziemniaki
• 1 mała cebulka
• 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
• 1 jajko
• sól i świeżo zmielony pieprz (najlepiej kolorowy), 1/4 łyżeczki cynamonu i 1/4 łyżeczki imbiru w proszku (można też dać świeżego)
• około 1/3 szklanki oleju roślinnego do smażenia (najlepszy arachidowy) + 1 łyżka oliwy extra vergine
Ziemniaki i cebulę obrać, zetrzeć na tarce i umieścić na sitku. Odcisnąć dokładnie z soków i włożyć do miski. Wsypać mąkę ziemniaczaną, dodać roztrzepane jajko, sól, pieprz, cynamon i imbir. Na patelni (najlepiej z cienkim dnem) rozgrzać olej razem z oliwą extra vergine, ogień ustawić na średni i od razu zacząć smażyć placki. Nakładać po jednej łyżce stołowej tartych ziemniaków i rozpłaszczać je na patelni na płaski placek. Smażyć partiami po kilka placków jednocześnie przez około 2 - 3 minuty z każdej strony. Odkładać na ręczniki papierowe i zaraz podawać z dodatkami. Można odgrzewać np. w piekarniku. Dobre są też na zimno.
Co do sosu, jest to nasz autorski pomysł, choc chyba niezbyt odkrywczy:
Pieczarki i cebulę podsmażamy na oliwie oczywiście extra vergine, następnie dodajemy śmietanę i zagotowujemy. Świeżą rzeżuchę siekamy i dodajemy do sosu, dodajemy sól, pieprz do smaku.
Niewinny dodatek, jakim jest rzeżucha dodaje daniu świeżości i lekkości, taki powiew wiosny ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz